• Blegos3
  • Blegos2
  • Blegos1

  Poročilo 2014

  Blegoš 2014 - Prva zmaga za Lovšeta in že 10-ta za Žakljevo

  V nadaljevanju Vam posredujemo kratko poročilo današnjega že 16. druženja (134-ih) gorskih kolesarjev na Blegošu, primarno za veliko nagrado Kras in Občinsko prvenstvo občine Gorenja vas Poljane, letos, ob 20. letnici delovanja Športnega društva Marmor Hotavlje kot organizatorja prireditve, pa tudi za Državno prvenstvo Slovenije. Že četrto leto zapored je bil Blegoš tudi zadnji, zaključni vzpon Pokala polanskih puklov, pokala kolesarskih vzponov, ki jih organizatorji petih lokalnih prireditev (Stari vrh, Pasja ravan, Javorč, Lubnik in Blegoš) prirejajo na območju Poljanske doline na Gorenjskem.

  Današnji praznik na Blegošu bi lahko povzeli z znanim sloganom "Prišel, videl, zmagal" in na vrhu stopničk poziral z že 10 kratno zmagovalko med dekleti, Tanjo Žakelj. Tanji (51:47min, Unior Tools Team) bo za leto 2014 družbo na prehodnem pokalu absolutnih zmagovalcev Blegoša delal Matej Lovše (45:21min, Tušmobil), prvič med udeleženci Blegoša. Upamo, da bo gorsko kolo na poti proti Blegošu še kdaj njegov spremljevalec. Kolesarji in pohodniki imajo možnost vso zgodovino zmagovalcev Blegoša videti v koči na Blegošu, kjer sta na vidnem mestu predstavljena prehodna pokala.

  Sobotni večer in noč na nedeljo nista vlivala optimizma organizatorju, da bi zjutraj na Hotavljah izpolnilo prijavnico za dirko-vzpon pričakovano število kolesarjev. Vendarle je letošnje leto, tudi v Pokalu polanskih puklov, prineslo že obilo veselja, pa tudi zaskrbljenosti pri posameznih organizatorjih kolesarskih prireditev. Kolesarstvo je pač šport v naravi in na vreme (na srečo) še ne moremo vplivati. Letos je kolesarska sezona zaradi neobičajno mokrega poletja predvsem med rekreativci res ne-običajna, manj aktivna. V nasprotju z napovedmi pa ena lepših kolesarskih nedelj letos. Tako pa seveda tudi vzdušje na cilju. Tudi tokrat gre zahvala pohodnikom-planincem, ki so ob bučni podpori navijaške skupine Tanja Žakelj so-ustvarili odlično atmosfero v zadnji strmini in ravnini proti cilju. Krči, bolečina, iztrošenost, vse to je pozabljeno, ko tekmovalec zapelje v špalir navijačev, v območje aplavza.

  Ostali državni prvaki, poleg Žakljeve in Lovšeta, so postali Boštjan Brelih, Bojan Kemperl, Matjaž Verbič, Jaka Primožič, Rok Naglič, Žiga Grošelj in Boštjan Hribovšek.

  Že 16-to leto zapored je ponosni sponzor vzpona Kras Sežana, ki po tradiciji nagradi vse zmagovalce kategorij s kraškimi pršuti. Marsikateri tekmovalec-ka ve, da rezultat ni zasluga le njega-nje same-ga, ampak tudi kroga podpornikov okrog njega-nje. Le-ti vedo, kako se veseliti, kako pršute razdeliti med ostalo družbo.

  Cesta, tekmovalna proga, je bila letos zaradi res hudega žledoloma v Blegošu slabša, gorska kolesa so torej prišla povsem na svoj račun. Delo v gozdu, spravilo in transport lesa v dolino, so pač letos pustili posledice tudi na cesti, kar je čisto normalno, zato tudi nekoliko slabši časi. Letos so, razumljivo, gozdarji po gozdnih poteh glavni. Vsa čast jim, tudi zaradi njih lahko mi, kolesarji, močimo "švic" majice po gozdnih brezpotjih.

  Po zavidljivi udeležbi na prvem letošnjem puklu, sončnem Starem vrhu, mokri Pasji ravni, pozno poletno sproščenem Javorču, letos prvič vključenemu Lubniku, je Blegoš pozdravil zadnjih sedem zmagovalcev Pokala polanskih puklov. Tudi tokrat so bili ti deležni izdelkov lokalnih ponudnikov domačih dobrot. Za zaključek sezone omenjenega pokala kolesarskih vzponov pa še povabilo najboljših treh v posamezni kategoriji s podelitvijo medalj in praktičnih nagrad. Nagrade za to sezono pokala sta prispevali obe občini gostiteljici petih vzponov, Gorenja vas Poljane in Škofja Loka.

  Pokal polanskih puklov je dokaz, letos je sodelovalo preko 350 kolesarjev, da je tudi v športu, rekreaciji povezovanje možno, če ne nujno potrebno. Izmenjava izkušenj, skupna promocija, širši športno-turistični vplivi, razlogi zakaj se da, če se hoče.

  Prvi vtisi Blegoša 2014 na hitro zbrani, zmagovalci so znani. Če se bodo le-ti, skupaj z ostalimi udeleženci še vračali na Blegoš in ostale poljanske pukle, s kolesi, se lahko "zmage" nadeja tudi organizator Športno društvo Marmor Hotavlje oz. vseh pet organizatorjev Pokala polanskih puklov. Vabljeni v Poljansko dolino tudi v letu 2015!

   

  VSE FOTOGRAFIJE SI LAHKO OGLEDATE V FOTO ALBUMU

   

  © 2019 Športno društvo Marmor Hotavlje