• Blegos3
  • Blegos2
  • Blegos1

  Poročilo 2013

  Zima se bliža, Blegoš letos pa še povsem v zelenem. Pa ne samo zaradi domačinom poznane blegoške vode (ta je zanje sinonim za vodo, ki jo lahko pijemo direktno iz pipe), danes zlasti zaradi množice ponosnih Ledincev, ki so v enotni zeleni opravi kot navijaška skupina sovaščanke, letošnje zmagovalke svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu (olimpijski kros), TANJE ŽAKELJ (Unior Tolls Team), na 15.-tem prazniku gorskega kolesarskega vzpona na Blegoš na ciljni strmini neutrudno vzpodbujali prav vsakega tekmovalca, ki se je iz Hotavelj podal na skoraj 13km dolgo preizkušnjo, v večini klanca, proti Blegošu. Morda so bili tisti bolj zadaj, ki so tekmovali predvsem sami s seboj, še bolj dovzetni za njihovo pozitivno energijo, ki so jo sicer že lani tako lepo delili med tekmovalce in ostale gledalce-pohodnike.

  Seveda so omenjeni prišli v prvi vrsti pozdravit svojo vaško ambasadorko, ki se jim je zahvalila z že 9.-to zmago na Blegošu. Kraški pršuti KRAS Sežana, ki jih tradicionalno dobijo zmagovalci Blegoša, so torej pri Tanji gotovo dobro preizkušeni. Je pa res, da ga bo letos najbrž morala deliti s sovaščani, ki so ji bili letos v močno podporo tudi na dirkah svetovnega pokala v tujini.

  Absolutni zmagovalec Blegoša letos pa je prvič NIK BURJEK (Slaščičarna Magušar), česar najbolj veseli njegovo mamo Rado, ki je kot edina sodelovala na vseh dosedanjih vzponih na Blegoš. Nik, verjamemo, bo še pisal zgodovino vzponov na Blegoš.

  Že tretje leto je bil Blegoš četrta, zaključna točka POKALA POLANSKIH PUKLOV, katerega cilj je približati lepote, gledano skozi oči kolesarja, Poljanske doline. Že uspešno izvedeni vzponi na Stari vrh, Pasjo ravan in Javorč so letos več kot potrdili usmeritve Pokala polanskih puklov, Blegoš je, ob pomoči narave in najlepšega vremena v zadnjih letih, le še pritisnil piko na i letošnji sezoni.

  Predvsem odziv rekreativcev, domačih kolesarjev, pa ne samo na omenjenih dirkah, tudi izven teh, so dokaz, da se je Pokal prijel in da bo lahko v prihodnjih letih še naprej skrbel za športno-turistični utrip Poljanske doline.

  Sočasno je prireditev štela za Občinsko prvenstvo občine Gorenja vas Poljane, doslej z največjo udeležbo. Občinsko prvaki so postali Valerija Mrak, Lojze Oblak, Simon Alič in Tilen Potisk.

  Ker so pred nami že novi športni izzivi, sredi oktobra ste vabljeni na tradicionalni UREKOV POHOD NA GORO, naj se le še enkrat zahvalimo vsem sodelujočim kolesarjem za udeležbo, če ste zadovoljni s svojim rezultatom oz. doživetim dnevom, potem smo kot organizator veseli, če pa so štoparice pokazale preveč, pa lahko računate na to, da boste naslednje leto spet imeli možnost se spopasti z Blegošem.

  © 2019 Športno društvo Marmor Hotavlje