• Blegos3
  • Blegos2
  • Blegos1

  Poročilo 2012

  BLEGOŠ V ZNAMENJU LEGEND, nedelja 23.9.2012

  Letošnji 14. vzpon z gorskimi kolesi na Blegoš za veliko nagrado Kras Sežana je minil v znamenju kolesarjev, ki so v preteklih letih, pravzaprav od samega začetka organiziranja tega vzpona, zmagovali oz. krojili sam vrh med zmagovalci. Miklič, Brelih, Vračič, Jauk, Žakelj, vsi ti kolesarji oz. kolesarka so že v preteklosti pustili svoj pečat, nenazadnje, njihova imena so zapisana na dveh prehodnih pokalih, ki ju vsako leto dobita oba absolutna zmagovalca.

  Je pa poleg zvestega občinstva na cilju, vsak kolesar je bil v značilnem špalirju deležen aplavza, vzpodbude, za dodatno, res bučno vzdušje, energijo, poskrbela navijaška skupina absolutno največ-kratne zmagovalke Blegoša, letos pa najboljše Slovenke na OI v Londonu, TANJE ŽAKELJ. Tanja jim je za nagrado poklonila še eno v vrsti zmag med dekleti (letos osmo). Družina Žakelj nasploh od prvih Tanjinih udeležb na Blegošu pridno zbira KRAŠKE PRŠUTE, uspešna sta namreč tudi sestra in oče. Omeniti pa velja še eno po tem priimku, Rada Žakelj je kolesarka, ki se je z Blegošem edina poprijela vsakič doslej.

  Blegoš je letos kolesarje pričakal z značilno jesensko megleno kapo na vrhu, domačini se običajno po tej »kapi« orientirajo glede vremena. V značilnem jesenskem vremenu torej, od megle do sonca z dežjem v popoldanskih urah, se je na cilj podalo 112 kolesarjev oz. kolesark. 13 kilometrov dolg vzpon, predvsem pa zadnji klanec pod kočo, pred ciljem, sta absolutno najhitreje premagala TANJA ŽAKELJ (Salcano, 51:43) med dekleti in DEJAN VRAČIČ (Team Korak Naprej, 45:30) med moškimi. Poleg ostalih zmagovalcev po kategorijah, sta tudi onadva v last in slast dobila KRAŠKE PRŠUTE kot darilo glavnega pokrovitelja.

  Ker organizator misli tudi na domače kolesarske potenciale, je vzpon veljal tudi za Občinsko prvenstvo občine Gorenja vas – Poljane. Zmagovalci so Lucija Bogataj med dekleti ter Tilen Potisk, Janez Cankar in jekleni Lojze Oblak med moškimi.

  Letos že drugič je bil Blegoš tudi četrti, zadnji člen v POKALU POLANSKIH PUKLOV, t.j. sklopu kolesarskih vzponov po poljanskem hribovju, kamor poleg Blegoša spadajo tudi Stari vrh, Pasja ravan in Javorč. Največ točk po vseh štirih vzponih je po kategorijah uspelo nabrati Valentini Rebec in Radi Žakelj med dekleti ter Primožu Porenti, Borji Jeliču, Janezu Debeljaku, Borislavu Skubicu, in Mateju Mihovcu med moškimi.

  K dobremu vzdušju so gotovo doprinesli tudi slastni makaroni, prijeten ambient pod vrhom Blegoša, morda pa tudi nestrpno pričakovanje, kdo od kolesarjev se bo imel po dirki priložnost v dolino odpeljati z dvema kolesoma, med vse udeležence, ne samo najboljše, smo med drugimi praktičnimi nagradami namreč izžrebali tudi GORSKO KOLO.

  Če se legende vračajo na Blegoš, pa ne samo oni, je za Športno društvo Marmor Hotavlje to jasen signal, da tradiciji ne smemo ubežati, pač pa ji slediti.

  Nasvidenje na Blegošu torej naslednje leto!

  © 2019 Športno društvo Marmor Hotavlje