• Blegos3
  • Blegos2
  • Blegos1

  Poročilo 2011

  Stari slovenski pregovor pravi, da se klin s klinom zbija.

  Za letošnji Blegoš pa lahko rečemo, da smo organizatorji napovedano smolo z vremenom "zbili" z uspešno13. izvedbo kolesarskega vzpona na Blegoš. Izkazalo se je namreč, da nas je letos Blegoš pričakal v pravih poletnih temperaturah in soncu, kot je to značilno za letošnji september.

  Stotero in dodatni kvartet (104) tekmovalcev je uspešno opravilo z izzivom, kako najhitreje priti iz Hotavelj preko Suše in Črnega kala do koče na Blegošu (cca 12,8km, cca 980m višinske razlike). Nekateri so se udarili s sotekmovalci, drugi le s časom, precej pa je bilo tudi tistih, ki so preizkusili samega sebe oz. svojo voljo. Upamo, da je bil Blegoš za vse lep zaključek letošnje kolesarske sezone. Domačini npr. se bomo sedaj usmerili v tek oz. projektu lj. maraton (več na www.sdmh.si).

  Zmagal je stari znanec, večkratni zmagovalec Blegoša MARJAN JAUK (Ganesha team, 45:44min) iz Maribora, pred klubskima kolegoma IZTOKOM DOGŠO in MARKOM ČRETNIKOM. Med dekleti je zmagovalki TANJI ŽAKELJ (Orbea Geax, 49:50min) ob njeni sedmi blegoški zmagi uspelo popraviti rekord proge. Druga je bila Špela Škrajnar (Ganesha team, lani na Blegošu "le" kot mlada mamica), tretja pa RADA ŽAKELJ (Pekarna Magušar).

  Vzpon na Blegoš je bil hkrati tudi zadnji-četrti v vrsti letos novo oblikovanega POKALA POLANSKIH PUKLOV, v katerega so bili poleg Blegoša (gorski) vključeni tudi vzponi (cestni) na Stari vrh, Pasjo ravan in Javorč. Vsi štirje vzponi so na območju Poljanske doline na Gorenjskem, z omenjenim pokalom pa želimo kolesarjem preko tekmovanja približati škofjeloško hribovje in ne-omejene kilometre cest in poti, primernih za kolesarske treninge ali pa le za rekreacijo oz. kolesarske izlete. Zmagovalci šestih kategorij Pokala Polanskih Puklov so Alen Štucin, Ana Titan, Goran Ikič, Špela Škrajnar (zmagala na vseh štirih vzpponih), Lado Žakelj in Borislav Skubic.

  Dirka na Blegoš velja tudi za občinsko prvenstvo občine Gorenja vas - Poljane. Zmagovalci po kategorijah so Ana Titan, Lojze Oblak, Simon Alič in Miha Alič.

  Ponovno so bili najuspešnejši tekmovalci ekipe GANESHA TEAM iz Maribora, omeniti pa velja tudi najuspešnejšo družinsko zasedbo. To je družina zmagovalke Tanje Žakelj, poleg nje je v svoji kategoriji zmagala sestra Tadeja, med svojimi so-kategorniki pa je bil drugi njen oče Ivan. V naslednjih dneh bodo pri Žakljevih morali glede na osvojene nagrade-pršute, na dieto nekoliko pozabiti.

  Poleg najboljših so bili nagrajeni tudi najstarejši/nastarejša, najmlajši, najtežji, najbolj povprečen, med tekmovalce pa smo podelili tudi precej praktičnih nagrad.

  Prav vsi tekmovalci in množica gledalcev-pohodnikov pa je bila nagrajena s prelepim, najtoplejšim Blegošem v zgodovini kolesarskih vzponov.

  Za konec se organizator zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli pomagali oblikovati letošnji Blegoš. Njihova pomoč, njihova energija nam je obveza, da naslednje leto ponovno "napademo" očak Poljanske doline.

  © 2019 Športno društvo Marmor Hotavlje