• Blegos3
  • Blegos2
  • Blegos1

  Poročilo 2010

  12. Vzpon z gorskimi kolesi na BLEGOŠ za veliko nagrado KRAS Sežana

  V nedeljo 26.9.2010 je v organizaciji Športnega društva Marmor Hotavlje potekal tradicionalni 12. vzpon z gorskimi kolesi na Blegoš za veliko nagrado Kras Sežana. Vzpon je hkrati štel tudi za Občinsko prvenstvo občine Gorenja vas – Poljane.

  Zaradi res slabe vremenske napovedi, nočnega in jutranjega dežja, je Blegoš napadlo precej manj tekmovalcev kot pretekla leta. »Korajžnih« je bilo 58 kolesarjev.
  Doslej nikoli nismo vzpona odpovedali, zato smo tudi letos prijavljenim omogočili možnost, da napadejo Blegoš.
  Predvsem vsem njim gre prva zahvala, da je kljub vremenski situaciji Blegoš uspel. Tudi zato organizatorji nismo združevali kategorij, čeprav bi jih glede na razpis lahko. Sicer je običajna udeležba na Blegošu okrog 150 tekmovalcev.

  V cca 13 km dolgi progi od Hotavelj do koče na Blegošu z višinsko razliko cca 980m je bila največ uspeha deležna ekipa Ganesha team iz Maribora, stalna udeleženka tukaj predstavljene dirke.

  Rekorda proge zaradi vremena in posledično nekoliko slabšega stanja ceste ni bilo moč pričakovati, tako sta oba rekorda proge ostala v lasti Roberta Vrečerja in Lucije Ankon.

  Prvič je absolutni zmagovalce postal MARJAN JAUK (46:38min, Ganesha Team), sicer v svoji kategoriji že večkratni zmagovalec.
  Šestič (6-ič) je med dekleti zmagala TANJA ŽAKELJ (55:23min, MBK Orbea).
  Oba absolutna zmagovalca Blegoša sta tudi prejemnika PREHODNEGA POKALA. Na teh dveh pokalih so zapisani vsi dosedanji zmagovalci (npr. Vrečer, Vračič, Mezgec, Zalar, Pistor, Alič, Brelih, Bratina, Ankon, Mrak, Mali, Homovec).

  Ostali zmagovalci po kategorijah:
  - Rada Žakelj (1:08:12, Pekarna Megušar)
  - Tina Perše (1:07:38, Calcit Bike Team)
  - Peter Zupančič (52:21, Calcit Bike Team)
  - Dejan Vračič (47:13, Ganesha Team), sicer absolutno drugi
  - Iztok Dogša (48:06, Ganesha Team), sicer absolutno tretji
  - Bojan Ropret (56:49, Bam.Bi)
  - Franc Hafner (59:23, Bam.Bi)

  Zmagovalci po kategorijah so po običaju dobili v roke KRAŠKE KITARE oz. pršute vsakoletnega glavnega pokrovitelja vzpona. Seveda so bili nagrad in medalj deležni tudi ostali na stopničkah.
  Poleg tega smo stehtali najtežjega udeleženca (tehtnica je pokazala 108kg), na stopničke povabili najstarejšega oz. najstarejšo in najmlajšega ter določili tekmovalca, ki se najbolj približal povprečnemu času.
  Vsi so bili seveda deležni praktičnih nagrad.
  Med VSE tekmovalce smo podelili še praktične nagrade.

  Vzpon je štel tudi za Občinsko prvenstvo občine Gorenja vas – Poljane. Zmagovalci po kategorijah (Nina Špik, Lojze Oblak, Simon Alič in Lenart Oblak). Že drugič je sodeloval tudi župan občine Milan ČADEŽ, sicer zapriseženi športnik-rekreativec.

  Pred samo razglasitvijo rezultatov smo se vsi navzoči z minuto molka spomnili Jureta ROBIČA, ki nam je dan pred usodno nesrečo potrdil udeležbo na Blegošu (pred leti je na Blegošu že sodeloval, s takrat kar zavidljivim rezultatom). Kljub slabi vremenski napovedi je računal na udeležbo, kar samo kaže na to, da trening ekstremnega kolesarja ne pozna izgovorov.

  Vabljeni torej na Blegoš tudi naslednje leto. Naj za tiste, ki se še odločajo za vzpon na Blegoš, že danes začnejo teči priprave, lahko samo za nedeljski kolesarski izlet.

   

  © 2019 Športno društvo Marmor Hotavlje