• Blegos3
  • Blegos2
  • Blegos1

  Poročilo 2009

  11. Vzpon z gorskimi kolesi na BLEGOŠ za veliko nagrado KRAS Sežana

  V nedeljo 27.9.2009 je v organizaciji Športnega društva Marmor Hotavlje potekal 11. vzpon z gorskimi kolesi na Blegoš za veliko nagrado Kras Sežana. Vzpon je hkrati štel tudi za Občinsko prvenstvo občine Gorenja vas – Poljane in po štirih letih tudi kot DRŽAVNO PRVENSTVO SLOVENIJE.
  V najboljšem vremenu v zadnjih letih je proti Blegošu štartalo 150 tekmovalcev oz. tekmovalk iz vse Slovenije.

  Kot se za Državno prvenstvo spodobi, so sodelovali praktično vsi najboljši slovenski gorski kolesarji. Na cilju pri koči na Blegošu je v špalirju množice planincev, pohodnikov oz. gledalcev najboljši čas dosegel kolesar KD Adrie Mobila ROBERT VREČER, sicer enkrat že zmagovalec Blegoša. S solo varianto vožnje in nekaj sto metri novo asfaltirane ceste je lanski rekord dirke popravil za cca 4 minute (39:27 min). Vedeli smo, da rekord najbrž bo, da pa bo sotekmovalce tako suvereno ugnal, pa si ni nihče predstavljal. Očitno je njegovo sodelovanje pri cestnih kolesarjih v zadnjih letih, prej pa osnova v gorskem kolesarstvu idealna kombinacija za zmago na Blegošu.

  Za seboj je pustil tudi zmagovalca preteklih let Dejana Vračiča in Luko Mezgeca.
  Med dekleti je zmagala že nekajkratna zmagovalka Blegoša in reprezentantka TANJA ŽAKELJ (MBK Orbea) s časom 52:06 min, pred lansko zmagovalko Lucijo Ankon in Nino Homovec. Največ zmag je pobrala ekipa GANESHA TEAM iz Maribora, ki je pri praktično vseh izvedbah Blegoša vedno s številčno ekipo zraven.

  Zmagovalci kategorij so, kot veleva tradicija, dobili v trajno last Kraške pršute, v njihovo čast, glede na to, da je vzpon štel tudi kot DP pa jim je bila zaigrana tudi slovenska himna. Medalje za Občinsko prvenstvo je podelil župan Milan Čadež, za nagrado Kras predsednik ŠDMH-organizator Niko Stržinar, najboljšim za DP pa predsednica Kolesarske zveze Slovenije ga. Milena Černilogar Radež.

  Zanimivost glede župana. Lansko leto je bil s strani uradne napovedovalke »sprovociran«, kdaj bo tudi sam prikolesaril na Blegoš. Obljubil je, da enkrat v naslednjih treh letih. Očitno je obljubo izpolnil takoj naslednje leto. Danes je bil tako že med tekmovalci na Blegošu, celo prvič je bil s kolesom na Blegošu, sicer pa je zagrizen gorski tekač.

  Še ena zanimivost. Najstarejši tekmovalec (Adolf Križnar – 1931), najmlajši (Grega Žvan – 1997).

  Državni prvaki:
  Elite – Robert Vrečer (KD Adria Mobil)
  Pod23 – Luka Mezgec (MBK Orbea)
  Mlajši mladinci – Peter Zupančič (KD Calcit Kamnik)
  Starejši mladinci – Miha Tertinek (Ganesha team)
  Amaterji – Marko Čretnik (Ganesha team)
  Masters 1 – Iztok Dogša (Ganesha team)
  Masters 2 – Marjan Jauk (Ganesha team)
  Masters 3 – Rojan Ropret (Bambi)
  Ženske – Tanja Žakelj (MBK Orbea)

  Občinski prvaki:
  Do 30 let – Lenart Oblak (ŠD Poljane)
  30-45 let – Simon Alič (KD Brda Dobrovo)
  Nad 45 let – Lojze Oblak

  Vabljeni torej na Blegoš tudi naslednje leto. Naj za tiste, ki se še odločajo za vzpon na Blegoš, že danes začnejo teči priprave, lahko samo kot nedeljski kolesarski izlet. 

  © 2019 Športno društvo Marmor Hotavlje