• Blegos3
  • Blegos2
  • Blegos1

  Poročilo 2017

  Kot že ves september, ni bil današnji dan nič drugačen oz. še celo bolj moker kot običajno. Nasploh najbolj moker kolesarski praznik na Blegošu doslej. Pa kljub temu zavidljiva številka udeležencev - 88 se jih je iz Hotavelj podalo proti Blegošu (cca višinske razlike in cca 13 km dolžine).

  Vzpon na Blegoš je znan kot dirka z gorskimi kolesi, čeprav zadnja leta nimamo več omejitve glede izbire kolesa, so pa gorska pač najbolj primerna za tak teren (večji del makedam).

  Letos je Blegoš prvič minil brez našega kolega Lojzeta Oblaka, ki se je lani novembra smrtno ponesrečil na kolesu. Lojze je bil glavni pobudnik vzpona na Blegoš, kot tudi mnogih drugih športno-rekreativnih prireditev.
  V spomin na Lojzeta je letošnji Blegoš tako veljal tudi kot Memorial Lojzeta Oblaka. Minuta molka pred podelitvijo nagrad je tako obudila marsikateri spomin na jeklenega Lojzeta.
  Ob tej priložnosti sta se dirke udeležila tudi oba Lojzetova sinova in vnukinja, ki je presenetila, za svoja leta, z izjemnim časom. Očitno jabolko res ne pade daleč od drevesa.

  Blegoš je stalno zaključno dejanje Pokala polanskih puklov, ko se na koncu izpostavijo tisti najboljši iz petih puklov. Letos se je lepo videlo, da mirno nabiranje točk, ne nujno povsem pri najboljših, lahko na koncu prinese veliko osebnega zadovoljstva in motivacije za naprej. Pač pomemben vidik je biti udeležen na čimveč vzponih in pridno nabirati točke.

  Zmagovalca letošnjega Blegoša sta poznani imeni kolesarske srenje. Luka Tavčar je zmagal že tretjič zapored, Tanja Žakelj pa je v roke v vseh teh letih dobila že ducat kraških pršutov. Še sreča, da ima za sabo, za vzpodbudo, glasno navijaško skupino, s katero se zadnja leta veseli svojih uspehov in ji zato ni težko razdeliti zasluženih pršutov v izbrani družbi.

  V Pokalu polanskih puklov pa sta bila letos skupno na vseh petih puklih najboljša Luka Tavčar in Valerija Mrak. Je pa v celi sezoni skupno sodelovalo v tem pokalu preko 250 različnih kolesarjev, 9 pa je bilo celo takih, ki so "brcali" v breg na vseh petih puklih.

  Občinski prvaki: Hana Oblak, Simon Alič, Aleš Hren in Tomaž Trček.

  Letos prvič izpeljana motivacijska akcija - BLEGOŠKA TRMA, vpisna knjiga za kolesarje na Blegošu, trajala je sicer poskusno le dva meseca, je naletela na pozitiven odziv. Preko 20 kolesarjev se lahko pohvali z nazivom Blegoška trma, kar nekaj pa je bilo takih, ki so v dveh mesecih s kolesom obiskali Blegoš preko 10 krat. Naslednjo sezono očitno gremo zares, začnemo pa sredi maja, ob priložnosti naše gorsko tekaške preiskušnje KBK trail.

  Če smo spet uspeli pripraviti izredno lep kolesarski dogodek na Blegošu, kljub dežju, megli, sodri (vmes je res proti koncu tudi za kakšno minuto posijalo sonce), si kar ne upamo predstavljati, kaj nas čaka naslednje leto, ko bo ob neprimerno boljših vremenskih pogojih, vsaj upamo tako, na vrsti že 20-jubilejna izvedba. Taki kot smo, s tako energijo in idejami, bomo prav gotovo pripravili za vas kolesarje in obiskovalce nepozaben razlog za obujanje spominov.

  © 2020 Športno društvo Marmor Hotavlje